Kakšna naj bo varna razdalja med rekreacijo v času covid-19?

Vitamins and trace elements - how to check and replenish the body

Študija: V raziskavi, ki sta ju opravili belgijska univerza KU Leuven in nizozemska univerza TU Eindhoven, je bilo ugotovljeno, da je nevarnost prenosa virusa precej večja, če se ob aktivnosti nahajate za osebo, ki se rekreira pred vami. Če nekdo ob teku globoko diha, kihne ali zakašlja, za njim v zraku ostanejo delci sline. Oseba, ki teče za njim, mora nato teči skozi ta oblak delcev.

Pri simulacijah se je pokazalo, da je prenos virusa manj verjeten v primeru, če tekača tečeta drug ob drugemu, ob tem sicer veter ne sme biti premočan. Oblak ob nizki vetrovnosti ostane za njima. Tudi ob diagonalnem teku ni večje verjetnosti, da se boste okužili, če boste tekli za tekačem spredaj. Precej bolj verjetno pa je to dejstvo, če boste tekli za njim.

doc. dr. Petra Zupet: “Dragi športniki, spodnji prispevek zaenkrat še ni izšel v znanstveni publikaciji, ga je pa vseeno vredno prebrati.”

Na podlagi simulacije so strokovnjaki prišli do naslednjega sklepa: če se osebe premikajo v eni liniji, bi morala razdalja znašati 4-5 metrov, pri teku in počasnem kolesarjenju 10 metrov, pri hitri vožnji s kolesom pa 20 metrov. Če nekoga prehitevate, bi se bilo v drugo linijo dobro prestaviti že predčasno, pri kolesarjenju na primer 20 metrov prej.

Belgijsko-nizozemska raziskava v času covid-19 o hoji, teku in kolesarjenju (v angleščini): Link