Firstbeat (24h stres test in analiza obremenitve)

Firstbeat je eden izmed sodobnih merilnih sistemov za spremljanje regeneracije in preprečevanje pretreniranosti pri športnikih in rekreativcih in za ocenjevanje vsakodnevne stresne izpostavljenosti. 

Namenjen je vsakomur, ki si želi izboljšati splošno zdravstveno počutje, športnikom in rekreativcem, ki želijo preprečiti pojav pretreniranosti in doseči svoj maksimum v času treningov in tekmovanj ter trenerjem za kakovostno optimiziranje vadbenega procesa. Merilni sistem temelji na merjenju variabilnosti srčnega utripa med treningi, tekmovanji, vsakodnevnimi aktivnostmi in med spanjem.

Uporablja se v wellnessu kot orodje za ocenjevanje zdravja in zagotavljanje dobrega počutja in večje produktivnosti ter v športu, kot orodje za ocenjevanje fizične zmogljivosti, utrujenosti, regeneracije in pretreniranosti. Neravnovesje med stresom (treningi, tekmovanja) in regeneracijo lahko vodi v preobremenitev športnika in se kaže kot zmanjšana fizična zmogljivost, v primeru neravnovesja, ki traja daljše časovno obdobje pa govorimo o pretreniranosti, ki vodi v izčrpanost pri kateri je zmanjšana aktivnost nekaterih hormonskih žlez. Potrebno je redno spremljanje okrevanja in zaznavanje napora športnikov. Vse več se povezuje stres, ki ni vezan s treningi, s pojavom pretreniranosti in izgorelosti. Zavedanje stresa na vseh področjih pripomore k prilagoditvi trenažnega procesa. Stresne reakcije so običajno potrebne za učinkovito delovanje v vsakdanjem življenju ampak prekomeren stres povzroči utrujenost, zmanjša učinkovitost.

Uporaba v športu:

Firstbeat je razvil poseben algoritem, ki je sposoben učinkovito napovedati EPOC (presežek kisika po vadbi) z uporabo srčnega utripa in njegove variabilnosti, podati feedback o kakovosti treninga (kako dobro je bil trening opravljen, na kateri intenzivnosti) na podlagi trening efekta in analizirati kakovost in dolžino spanca  s pomočjo ocene o stopnji okrevanja čez noč. V ekipnih športih se firstbeat vedno bolj uporablja za testiranje utrujenosti in stopnje regeneracije pri športnikih – quick recovery test, ki trenerjem daje vpogled v homeostatsko stanje športnika na podlagi katerega se bo ustrezno osnoval trening (zmanjšanje/povečanje intenzivnosti, zagotavljanje daljše/krajše regeneracije, povečan/zmanjšan vnos hranil, …).