Aljaž Valič na 12. kongresu športa za vse

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo v petek in soboto potekal 12. kongres športa za vse, kjer bodo strokovnjaki obravnavali priložnosti, ki jih prinaša povezovanje športa in medicine. Ustrezna telesna vadba ima številne pozitivne vplive na zdravje človeka, gibanje pomembno vpliva na lajšanje težav pri kroničnih boleznih.

Kineziolog Aljaž Valič je na današnji novinarski konferenci v Olimpijskem izobraževalnem centru opozoril na pomen redne telesne vadbe. “Mednarodna priporočila so jasna: vsaj pol ure gibanja na dan, petkrat tedensko, torej aerobne aktivnosti, dvakrat po blagi ali srednji intenzivnosti, trikrat tedensko po višji intenzivnosti. Dvakrat na teden pa se priporoča trening moči. Vadba zelo dobro vpliva na lajšanje težav pri kroničnih, nenalezljivih boleznih, z vadbo vplivamo na to, da se te bolezni čim manjkrat pojavijo. Na splošno je fajn biti fit,” je dejal Valič, strokovnjak, ki se ukvarja z gibanjem.

“Telesna priprava je pomembna tudi za vrhunske športnike, ki se še vedno premalo zavedajo pomena dobre telesne priprave. Nekateri imajo malo časa za dobro fizično pripravo, pomanjkljiva telesna priprava pa lahko privede do poškodb,” je opozoril Valič.

V sklopu projekta Razvoj kadrov v športu trenutno v naši državi izvajajo dveinpolletni projekt, ki poteka na več lokacijah po Sloveniji, kjer se izvajajo vodene vadbe. Te so namenjene pacientom, ki jih njihov zdravnik po pregledu napoti do kineziologa in lokacije, kjer poteka vadba. “To vadbo smo poimenovali vadba na recept. Izsledki projekta bodo prikazani na kongresu samem. So obetavni, pri nekaterih se je zgodilo, da so zmanjšali vnos zdravil, da so izboljšali svoje subjektivno počutje in motorične teste. Vadbo bi priporočil prav vsem, tudi tistim, ki so v obdobju, ko mislijo, da ne morejo več. Tudi, če ne boš tekel maratona, je vadba smiselna, saj boš z vadbo denimo lažje vsakodnevno premagoval hojo po stopnicah,” je poudaril Valič.

Kongres je namenjen športnim delavcem, strokovnemu in medicinskemu osebju v zdravstvenih domovih, športnim klubom in društvom, ki jim sodelovanje z medicinsko stroko lahko prinaša nove poslovne priložnosti, ter športnim zvezam in vsem ostalim, ki delujejo na področju športne rekreacije.

Povzeto po: politikis.si/?p=195873