Vadba za nosečnice

Obdobje nosečnosti predstavlja številne prilagoditve in spremembe ženskega telesa. Spremembe vključujejo rast maternice, ki vpliva na raztezanje mišic medeničnega dna, nestabilnost medenice in povečano križno-ledveno lordozo, ki povzroča bolečine v ledvenem delu hrbtenice in spremembo težišča telesa, ki povzroča motnjo ravnotežja in večje tveganje za padce, ki so najpogostejši vzrok za poškodbe pri nosečnicah. Pri večini nosečnic nastopi bolečina predvsem v prvem trimesečju in predstavlja poglavitni vzrok za predhodno bolniško odsotnost z dela. Poleg bolečine v ledvenem predelu se z nosečnostjo pojavi tudi bolečina v medeničnem obroču, ki vpliva na zmanjšano zmožnost dela. Poleg omenjenih mišično-skeletnih sprememb so nosečnice izpostavljene številnim dejavnikom tveganja za zdravje kot sta pojav gestacijskega diabetesa in povišanega krvnega tlaka. Na zdravstveno stanje matere in otroka vpliva tudi podvrženost nosečnice k anksioznosti in depresiji, ki se lahko podaljša v poporodno depresijo. Omenjena psihološka simptoma sta večja pri osebah, ki niso telesno dejavne.

Z ustrezno telesno aktivnostjo v času nosečnosti ugodno vplivamo na:

  • Zdravje nosečnice in ploda
  • Zmanjšano tveganje za razvoj gestacijske sladkorne bolezni in povišanega krvnega tlaka
  • Zmanjšano tveganje za razvoj povečanja telesne mase
  • Izboljšanje ravnotežja
  • Zmanjšano stopnjo bolečine v ledvenem delu hrbtenice
  • Izboljšano psihofizično počutje in zmanjšano tveganje za pojav anksioznosti in depresije

Kar 60% nosečnic v času nosečnosti ni telesno aktivnih, kljub vsem dokazom o pozitivnih učinkih vadbe. Inštitut za medicino in šport v sodelovanju z Evropskim združenjem za športno medicino skrbi za promocijo telesne aktivnosti žensk tudi v času nosečnosti. V ta namen pod strokovnim vodstvom kineziologov ponujamo prilagojeno vadbo. S pomočjo različnih vadbenih vsebin, ki zajemajo ogrevanje, aktivacijo mišic skozi vadbo moči in ravnotežja, vadbo za vzdržljivost, dihalne vaje, vaje za raztezanje in vaje za sproščanje bomo izboljšali telesno pripravljenost bodočih mamic na porod in njihovo medsebojno povezanost z otrokom.

Vadba je možna 2x ali 3x tedensko po 1 uro.

Cena mesečne vadbe je 58 € (2x tedensko) in 78 € (3x tedensko).

Enkraten obisk stane 10 €.

Naročite se lahko preko e-maila vadbaims@gmail.com, kjer vam bodo posredovali proste dopoldanske in popoldanske termine.

Vadba poteka v prostorih Zdravstvenega centra Dravlje, Cesta na Poljane 24, v telovadnici Inštituta za medicino in šport v prvem nadstropju.