Vadba na delovnem mestu

Telesna neaktivnost je v današnjem času eden izmed glavnih dejavnikov za tveganje zdravja. Zaradi sodobnega načina življenja smo ljudje vse manj telesno aktivni ter vse več časa preživimo v statičnem položaju. Telesna nedejavnost je eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za prezgodnjo umrljivost. Vpliva na povečanje tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih obolenj, kot so srčno-žilne bolezni, rakava obolenja, diabetes, osteoporoza, depresija in anksiozne motnje. 

Na nezadostno telesno aktivnost v največji meri vplivajo sedeča delovna mesta. Študije kažejo, da ljudje na dan v povprečju presedimo tudi do 10 ur. Sedimo na poti v službo in iz nje, v službi, ter nato še v svojem prostem času.  

Prisilna drža, ki jo zavzamemo s sedenjem, na okostje in mišice povzroča velike obremenitve, kar ima na telo številne kvarne učinke. Najpogostejše posledice dolgotrajnega sedenja so deformacije hrbtenice, bolečine v križu, okvare gibal, mišična napetost, mišična nesorazmerja, krčne žile ter pojav utrujenosti. Dolgotrajno sedenje negativno vpliva tudi na razvoj srčno-žilnih bolezni, debelosti, sladkorne bolezeni tipa II ter povečuje tveganje za prezgodnjo umrljivost. Vse naštete bolezni in okvare se odražajo s simptomi kot so bolečina, zmanjšanje motoričnih funkcij, zmanjšanje funkcioniranja v vsakodnevnem življenju, prekomerna utrujenost, zmanjšanje motivacije in zadovoljstva ter posledično slabša kakovost življenja. 

Številne študije kažejo, da ustrezna in redna telesna aktivnosti zmanjšuje negativne učinke prekomernega sedenja oz. zmanjšuje tveganje za njihov nastanek. Telesna aktivnost omili bolečino, izboljšuje mišična nesorazmerja in z njimi povezano slabo telesno držo, zmanjšuje nevarnost tveganja za nastanek poškodb, preprečuje pojav srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni, osteoporoze in drugih obolenj. Hkrati se povečuje tudi motivacija, zadovoljstvo ter splošno počutje zaposlenih. Posledično se zmanjša število dni odsotnosti z dela ter poveča produktivnost dela. 

Na IMŠ Inštitutu za medicino in šport se zavedamo, da so zdravi in zadovoljni zaposleni gonilo vsakega podjetja. V ta namen ponujamo izvajanje Vadbe na delovnem mestu pod strokovnim vodstvom diplomiranega kineziologa. Vadba se izvaja v podjetjih, njena vsebina pa vključuje skrbno izbrane in prilagojene krepilne vaje, raztezne vaje, dihalne vaje ter sprostilne vaje.

Zainteresirani nas kontaktirajte preko emaila vadbaims@gmail.com in pripravili vam bomo za vas ustrezno ponudbo.